Aromaterápiáról

Már az ókorban is alkalmazták a növényeket és az esszenciákat. Egyiptomban a növényeket valamilyen zsírba áztatták, majd ezután kitették a napra száradni, mely kiszívta a növények értékes aromáját. Kenőcsöt készítettek belőle. A balzsamozás során a fáraók testüregeibe helyezték az illatos gyantát és különböző fűszereket. Tutanhamon sírjában is találtak gyantákat, amit a bebalzsamozáshoz használtak, mirha, tömjén és egyéb citrusfélékből. Hippokratész is ajánlotta betegeinek, hogy a gyógynövényeket égessék el, hogy meggyógyúljanak. 

A Corpus Hippocratikum  tekinthető a hagyományos orvoslás alapjának, ugyanakkor a holisztikus szemlélet fontos útmutatója. 

Indiában az ayurvédikus gyógyítás több ezer éves hagyományokkal bír.
A gyógynövényi kivonatokat, illatos olajakat az egészség megőrzésére, masszázshoz, fürdőzéshez, inhaláláshoz, az emberi test megtisztításához a növényekből készült olajakat alkalmazza. A szent növényként tisztelt tulsi, azaz szent bazsalikomnak, nagy gyógyító erőt tulajdonítottak.

A gyógynövényekkel való gyógyítás a középkorban az apácák és a szerzetesek kezében volt.

A XVI-XVII. században már a füveskönyvek is megjelentek. Ebben írtak a gyógynövények hatóanyagáról.

Nicolas Culpeper 1649-ben írta le a füveskönyvében, hogy milyen hatással vannak a gyógynövények az emberi szervezetre. A búbópestis idején is Európában a gyógynövényeket alkalmazták a betegség ellen az orvosok. A szájuk elötti maszkba raktak különböző növényeket, hogy megvédje őket a fertőzéstől.

A XVIII. században már a patikák is árultak Londonban gyógynövényes orvosságokat és illóolajakat.

A XIX. században a szintetikusan előállított gyógyszereket kezdték forgalmazni, így a gyógynövényeket ezzel háttérbe szorítva, de szerencsére a XX. században újra elindult  hódító útján a “vissza a természetbe” nagyon fontos felismerés. 

René Gattefossé Francia kémikus, egy kísérlet során megégette a kezét és levendulaolajba mártotta, melynek jótékony hatására tovább kísérletezett az illóolajokkal. 

Marguerite Maury alkalmazta először az illóolajakat kozmetikai célra, mely ezen a területen is bizonyította áldásos hatását. 

A 60-as években kezdték el alkalmazni a svéd-masszázshoz. Itt kezdődött a modern aromaterápia korszaka. 

Aromaterápia alkalmazása

Az aromaterápia alkalmazási területe széleskörű, hiszen a rohanó stresszes életmódunkban nem csak masszázs során, hanem alkalmazzák kórházakban, iskolákban, kiváló a párologtatókhoz  a levegő fertőtlenítéséhez a légkondicionált helységekben. 

Az aromaterápia a holisztikus gyógymódok kiegészítését jelenti.
A szakember képzett aromaterapeuta hatékony segítséget tud nyújtani az egyén életmódja, érzelmi kórisme alapján. 
A hagyományos “allopatikus” ( tüneti kezelést alkalmazó) orvoslással ellentétben a holisztikus elv szerint a test öngyógyító folyamatait hozza összahangba. 
Úgy állítja össze a kezeléshez szükséges olajakat, hogy azok kombinációja leginkább elősegítse a gyógyulni vágyó egyén testi, lelki, szellemi egyensúlyának a helyreállítását. 
Íly módon nem csak a tüneteket kezeli, hanem igyekszik a kiváltó okokat is felderíteni, hogy aztán azt a lehető legtermészetesebb módon tudja megszüntetni.

Illóolajok

Az illóolajat bizonyos növényekből többféle eljárással állítják elő. De nem minden növényből tudnak előállítani.
A teljesen tiszta illóolaj nem olcsó. Egy kiló olaj előállításához tíz tonna növényre van szükség pl. citromfűnél. A rózsaolajhoz egy csepphez harminc virág szükséges. 
Láthatjuk, hogy ezeknek a kis  üvegcsébe zárt olajaknak minden cseppje igazi kincs számunkra. 
Kinyeréséhez különböző eljárásokat alkalmaznak. 

Az aromaterápia hatása

A mai világunk tele van szintetikus anyagokkal, melyek a szervezetre gyakorolt hatását tekintve, sok esetben kiváltó oka az allergiás reakcióknak. Ilyenek lehetnek a bőrkiütések, vagy az asztma is. Az aromaterápia ebben az esetben is kiváló segítséget nyújt. Nagyon hatásos önmagában is, de remek kiegészítője más alternatív gyógymódnak is. 
A bőrgyógyászat területén is, a szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri megbetegedések esetén kiváló. Hatékony a nőgyógyászati problémák kezelésében.

Az illóolajok antiszeptikumok ( fertőzésgátló, fertőzés ellenes) a fertőzések kezelésére, a gyermekek kezelésére rendkívül hatásos. 
Vírus, gomba, baktériumölő hatású. Támogatja az immunrendszert.
Nagyon egyszerűen azt mondhatnánk, hogy az aromaterápia, vagy nevezhetjük illatgyógyászatnak is, az illóolajok gyógyítási célra való felhasználását értjük. 
Melynek hatására javul a közérzetünk, egészségi állapotunk. 

Amikor az ujjaink között elmorzsolunk egy virágot, vagy egy levelet pl. a rózsaszirmot, levendulát, vagy egy bazsalikom levelet, megérezzük annak kellemes illatát, aromáját. Ez a növényben lévő illóolaj hatása. 

Illóolaj hatása

Az illóolajat leggyakrabban a  masszázs során alkalmazzuk, ezért a bőr és a tüdő részesül jótékony hatásából. Mivel a bőrünk rendelkezik féligáteresztő tulajdonsággal, ezért képes felszívni az értékes anyagokat. A vérkeringés által a szervekhez is eljuttatja a hatóanyagokat. 
Az illóolajok az érzelemre is hatnak és mentális, pszichológiai hatással is rendelkeznek.  Az idegrendszerre is kedvező hatást gyakorol.