Az előző posztomban általánosságban írtam, hogy mi erősíti vagy gyengíti az immunrendszerünket.

A mai posztomban egy nagyon egyszerű testi, lelki gyógyító terápiáról írok, ami nem más mint az ÖNMASSZÁZS.

Számomra a masszázs adása szerelem, egyszerűen érzem az embert akinek adom.

Ilyenkor nincs férfi vagy nő, hanem csak ember van, egy test, aminek a a harmonizálása, feszültségeinek oldása, izmainak feszülése, lelkének kisimítása a cél. Kozmetikai masszázs során is el tudom érni azt, hogy ” csupán csak egy arcmasszázs” is teljes testi, lelki ellazulást eredményezzen.

Tudom, hogy az érintésnek varázsereje van és, hogy sok ember vágyik valamire, amit nem tud megfogalmazni mire, és amikor először kap egy ilyen masszázst, akkor végre megjön a szó, és maga fogalmazza meg, hogy igen, ez volt az amire vágytam. Persze nehéz ezt leírni, mert mindenki máshoz hasonlítja mindazt amit érzett. Pl. egy anyai öleléshez, az édesanya karjaiban ringatáshoz, egy hihetetlen szeretethez és még sokminden máshoz is.

A lényeg azon van, hogy az érintés a legnagyobb gyógyítója a testünknek és a lelkünknek. Az önmasszázzsal elérhetjük és növelhetjük a jó közérzetet, megismerjük testünket, felfedezzük, hogy mennyire vagyunk rugalmasak és, hogy vannak olyan testrészeink, melyeknek pusztán egy kis bedörzsölés hatására, elkezd áramolni a vér, megindul benne az élet.

Az ayurvédikus masszázsnál fontos, hogy az egész testet érje a masszázs. Nem hasonlítható a testápoló felkenéséhez. Ez egy nagyon jó énidő és nem mellesleg nagyon jó a pánik ellen és az immunrendszerünket is támogatja, hiszen a gyógynövényes olajjal való gyengéd átmasszírozást a testünk egész egyszerűen meghálálja.
Tegyél egy próbát!

De akkor hogyan is csináljuk?

Az első lépés, hogy készülj elő, mert az önmasszázshoz is épp úgy mint ahogy a sportoláshoz is, elő kell készülnöd. Készíts elő mindent, kapcsolj be egy számodra kellemes zenét, esetleg gyújts meg egy mécsest, gyertyát, tedd olyan helyre, ahol nem tud bajt okozni. Lehetőség szerint ne vidd magaddal a telefonod és ne a tv-t nézd közben. Ez legyen a Te 20-40 perced.

Szükség lesz egy kis lavorra a lábfürdőhöz,gyógytea, vagy illóolaj,virágszirom ha van a kertben. Ideális a kakukkfű, rozmaring, fehérmályva, csalán, kamilla, csipkebogyó tea. A gyógytea fogyasztása ilyenkor is javasolt, kiváló a citrom-gyömbér tea kombináció vagy a Tulsi a szentbazsalikom tea. De bármilyen számunkra kedves gyógytea. A lábfürdő alatt fogyassz el egy csésze gyógyteát.

A masszázshoz természetes olajat válassz, mely táplálja és egyben ápolja a bőröd. A Vatáknak a szezám, a Pittáknak a kókusz, a Kapháknak az olíva olaj ideális. Vata-Pitta-Kapha olajainkban megtalálható a típus számára a legideálisabb gyógynövény és illóolaj kombináció, a tökéletes harmóniáért. Az olaj legyen testmeleg vagy kicsit még melegebb. Tehetjük kis salátás tálba vagy bármilyen kis alakú tálkába, vagy kis üvegbe.

 

A legjobb ha az önmasszázs a fürdőszobában történik, vagy pedig olyan helyíségben, ahol nincs huzat és lehetőség szerint meleg van. Akkora hely kell, hogy férjen el egy kis szék vagy pedig a földre leretített törölköző. Lehet közvetlen a kád mellett is, de ne a kád szélén üljünk.

Tekerjünk magunk köré egy törölközőt, hogy testünket melegen tudjuk tartani, amíg a fejünket masszírozzuk.

A masszázst a fejen kezdjük és fokozatosan haladunk lefelé a láb felé. A mozdulatainkat ismételjük meg legalább 3-szor.

 

Fontos!

A masszázs során a csúszályveszély elkerülése érdekében legyen a közelben egy csúszásmentes papucs, vagy pamutzokni, vagy leteített szőnyegre vagy törölközőre lépjünk!

 

A masszázsunk során a tenyér élünkkel körkörös mozdulatokat vagy pedig fel-le irányú mozdulatokat alkalmazzunk.

A fejen kezdve az olajozást minden testrészt külön-külön oljozz be és minden testrészt külön-külön masszíroz meg.

A masszázst a talpon fejezd be. A lábunkon rengeteg reflex pont található, ezért erre fordíts nagyobb figyelmet. A fej után erre fordíts nagyobb gondot. A hüvelykujjal határozott körző mozdulatokkal dörzsöld át a lábfejet,az ujjakat egyesével morzsold át, majd a talpakon a saroktól a lábújjak felé haladj. Mikor végeztél egy jó meleg 20-30 perces gyógynövényes kádfürdő javasolt. Ha van lehetőséged, akkor akár szaunázhatsz is.

A fürdőnek nem csak az a célja, hogy az olajat eltávolítsa, hanem a meleg, a gőz hatására a méreganyagok a kitágult pórusokon át távozzanak. Az izzasztás az ayurvédikus terápiának elmaradhatatlan része.

Élvezd Te is jótékony hatását!

 

Milyen gyakran ajánlott az önmasszázs?

A Vata típusúaknak minden reggel ajánlott a reggeli készülődésük részeként.

A Pitta és Kapha típusúaknak elegendő ha heti 2-3 alkalmommal végzik.

Vatáknak a szezám olaj mellett még ideális nyugtató olajak az olíva, édesmandulaolaj, búzacsíra, ricinusmagolaj, ghee, azaz a tisztított vaj.

Pittáknak a hűsítő olajok a kókusz mellett a mandula, napraforgó, szantálfa, tökmagolaj.

Kapháknak melegítő hatású olajok kukorica, mustármagolaj és pórsáfrányolaj.

 

Miért jó az önmasszázs?

A minden napjaink rutinszerű feladatai során sokszor észre sem vesszük, hogy egy azon testtartást felvéve ülünk vagy állunk. Ez nagyon megnehezíti az életerő azaz a prána áramlását a testben. Az önmasszázs során a testünkön található marma pontokat érintjük, melyeken keresztül áramlik a prána a testben. A masszázs végére fizikailag és lelkileg is jobban érezzük magunkat. Ahogy a mondás is tartja,” mintha kicseréltek volna”

 

Mire figyelj masszázs előtt és után?

Mielőtt elkezdenénk az önmasszázst érdemes hanyatt fekve néhány mély légzetett venni. Erre kíválóan alkalmas a jóga légzés, de ha azt még nem próbáltad, akkor csak szívd be mélyen a levegőt az orrodon és vagy az orrodon fújd ki, vagy pedig a szádon át, egy erőteljen kifújással. 3-4 mély légzés segít ráhangolódni a masszázsra.

A masszázs végeztével a fürdést követően pihenj egy kicsit, lehetőleg ne fogyaszz serkentő italokat, pl. kávé, energiaital. Kerüljük az aktivitást és a hideget.

Kérdéseiddel keress bátran és ha van kedved tapasztalataidat oszd meg velem is.

Persze nagy szeretettel várunk egy egész testet átolajozó, isteni masszázsra, amint lehet!

 

Szeretettel: 

Mónika