Mi az Ayurvéda?

Az Ayurvéda nem egy megkövült tudomány, ősi gyógymód, hanem a legősibb gyógyító tudomány, mely egyidős az emberiséggel, tovább fejlődött és ma is virágzik és mindig aktuális.

Mivel a megelőzésre fekteti a legnagyobb hangsúlyt, ezért számos megoldást kínál a mai rohanó stresszel teli ember számára.

Az Ayurvéda Indiából származó, több mint 5000 éves múltra visszatekintő alternatív szemléletű tudomány. Mentes minden bálványtól és vallási irányzattól.

Jelentése az Élet tudománya. (Ayu-élet, véda-tudás.)

Az Ayurvéda egy olyan átfogó komplex rendszer, olyan filozófia, amely a testi és lelki problémákat testreszabottan végzi.

A századok során felhalmozott tapasztalatokra és ismeretekre épít, így a kezelések  nem sémák alapján, hanem a testi, lelki alkatot, személyiségeket, életmódot és a tudati képzeteket (félelmeket és vágyakat) figyelembe véve analizál, így a kezeléseket is egyénre szabottan végzik. Ezért holisztikus tudomány és ezért is hívhatjuk az Ayurvédát a “gyógyítás művészetének”.

 

Holisztikus felfogás 

 

Egy tökéletesen teljes életút.

Az Ayurvéda egy tökéletesen teljes életmód. Egy olyan holisztikus rendszer, ami diétát, étrendet, jógát, masszázst, méregtelenítést, gyógynövényekkel való orvoslást és egy mindennapi életmódot foglal magában, ami nem csak az egészségnek tesz jót, de hozzájárul a személyes jóléthez, jó felfogáshoz és a lelki állapotot is javítja.

Az Ayurvéda megelőzés-orientált; mentes a káros mellékhatásoktól és elsősorban a betegségeik okait kezeli, így feloldva a tüneteket. 

Az Ayurvéda úgy tartja, hogy a betegségeket az emberi fizikai és mentális hozzáállása alakítja, így létrehozva egy egyensúlytalan állapotot. Ezért arra törekszik, hogy az ember testét és elméjét újra egyensúlyba hozza.

Bát az Ayurvéda jól használható a különböző körülmények enyhítésére, mégis a betegségek hosszútávú megelőzésének elvén alapul ez az ősi módszer, ahelyett, hogy megvárná, hogy a probléma a fizikai testben manifesztálódjon.

Ily módon ideális az egészséges emberek számára, hogy fenntartsák a jó egészséget és az általánosan jó közérzetet.

Néhány kisebb változtatással a mindennapi életben lehetőség van Ayurvédikus módon élni és élvezni annak előnyeit.

Az Ayurvéda semmilyen tekintetben nem helyettesíti az orvosi diagnosztikát és kezelést, helyette viszont olyan eszközöket ad az emberek kezébe, amikkel a testük igényeinek megfelelő terápiákkal tudják kezelni, amik végül érzelmi és szellemi jóléthez és jó egészséghez vezetnek.

Alapelvek 

Az Ayurvéda felfogásában, minden az Univerzumban – beleértve Téged is – 5 elemből (Panchamahabhutas) áll: tűz, víz, föld, levegő és éter.

Ezeknek az elemeknek a kombinációja alkotja a 3 Doshát, 3 különböző bio-fizikai erőt – ezek a Doshák.

 

Vata – levegő és éter

Pitta – tűz és víz

Kapha – víz és föld

 

Ezek együttesen alkotják a Tridoshát és szabályozzál az elme és a test minden biológiai fiziológiai és pszichológiai funkcióját mind fizikai, mind pedig érzelmi szinten. Valamint arra is hatással van, hogyan lép kölcsönhatásba az őt körülvevő dolgokkal.

A 3 különböző testtípus (Dosha)

Tridosha – mind az 5 elemet magában foglalja

 

Minden egyénben mindhárom bio-fizikai erő munkálkodik, de az egyes Doshák dominanciája határozza meg az egyén felépítését (más néven: Prakriti). Bár egy ember Doshája a fogantatás pillanatában kialakul, mégis folyamatosan változnak a testben. Ahogy az öt elem is folyamatosan változik a természetben, úgy ezek az elemek a testben is folyamatosan változnak. Ezért a Dosha dominancia változhat életkor, napszak, évszak stb. hatására.

 

Az Ayurvéda törekszik arra, hogy az egyén személyes Doshájának megfelelően kezelje az elmét és a testet étrend, gyógyteák, méregtelenítés, Yóga, Ayurvédikus masszázs kombinálásával, amit be tud építeni a napi rutinba, ezzel a pozitív érzelmeket serkentve.

Kezelések (Treatments)

Az egészséges egyensúlyod helyreállítása (Restoring your healthy balance)

Az Ayurvédikus kezelések magukban foglalják az egyén felépítésének meghatározását, illetve bármilyen egyensúlytalanság természetét, jellegét, majd segít az egyén elméjét és testét újra az egészséges egyensúlyt helyreállítani.

A kezelések a következőkből állnak:

  • speciális Ayurvédikus masszázsok gyógynövényes masszázsolajokkal
  • gyógynövény terápia
  • táplálkozási tanácsadás egyénre szabva, hogy egyensúlyba hozza a Doshákat
  • életviteli tanácsadás
  • speciálisan kiválasztott yóga gyakorlatok
  • tanácsadás a megfelelő gyógynövényteákról, gyógynövényes kiegészítőkről, Ayurvédikus masszázsolajok és Ayurvédikus kozmetikumok terén, amik napi szinten egyensúlyt teremtenek az egyén életében.

Speciális Ayurvédikus kezelés tartalmazza még a következőt:

Panchakarma (az Ayurvédikus ötlépéses detox kezelés): ez a rendkívül hatékony kezelés egy öt lépésből álló belső tisztító programot tartalmaz. Helyreállítja és fenntartja a jó egészséget, erősíti az immunrendszert és megvédi a szervezetet a különböző betegségektől a méreganyagok eltávolításával és a belső szervrendszer megújításával.