? A fejmasszázs során egy gyógynövényes olajat használunk, ami nem más mint a Brahmi, Amla hajolaj. Az ayurvédában a brahmi és az amla két alapvető gyógynövény, amit nagyon sokrétűen alkalmaznak. Néhány gondolatot megosztok áldásos hatásukról. ?

? A brahmi és az amla kombinációja az egyik legjobb választás a haj, a hajas fejbőr problémáinak megszüntetésére. A brahmi vagyis vizi izsóp vagy kecskefű kifejezetten jó vérellátás javító, tisztító,nyugtató, afrodiziákum. Csillapítja a bőrbántalmakat, a kipirosodást. Kiemelt tulajdonsága az idegvédő hatása, ezért a vaták és a pitták számára a legideálisabb. Az amla, igen, nem alma, hanem indiai pöszméte, rendkívül gazdag C vitaminban, ami miatt tisztító, frissítő, összehúzó hatású. ?

? Ez a két gyógynövény szezám olajban várja, hogy felmelegítve egy isteni fejmasszázs során lenyugtassák az idegeket és megszüntessék a fejbőr problémáit. A szezám olajról kevesen tudják, hogy C vitamint tartalmaz és a legadaptívabb olaj, vagyis a legjobb hordozója a gyógynövényeknek. ?

? A fejmasszázs során az olajat minden esetben felmelegítjük, mert a gyógynövények ereje, ekkor, mint hatalmas Góliát előtörnek és bejutva a hajszálakba, a fejbőrbe, elkezdik áldásos munkájukat. ?

? A brahmit agytonikként is emlegetik orvosi berkekben, ugyanis az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása is kiemelkedő. Tehát a fejmasszázs során az idegrendszert is támogatjuk. ?

? Még egy gondolat az olajválasztás kapcsán. Sokan alkalmaznak otthoni körülmények és szalon körülmények között kókuszolajat. A kókuszolaj is egy remek választás a hajunk szépségének megőrzése érdekében, de a kókuszolaj egy hűsítő hatású olaj, ami ideális a trópusi meleg vagy nyári időszakban, a tűző napon, az éjszakai nagy melegben, a magas páratartalmú helyeken. A Pitták számára belsőleg fogyasztva remek alternatíva a belső hő elvezetésének. ?

? Otthoni körülmények között is nagyon sokat tehetünk a hajunk, a fejbőrünk,az idegrendszerünk állapotáért. Elárulom a heti hajápolási rutinom.Hogyan csinálom! ?

? Köztudottan pitta hajam van, ami szálkásodó, töredező, száraz, korán őszülő és még a tetejében göndör is. Gyerekkorom óta a hajfésülés, formázás, nekem egy tortúra. A hajfestés miatt is gyakran kellett a hajhullással is szembenéznem. ?

? Két éve folyamatosan használom a brahmi és amla hajolajat a heti hajápolásom részeként. Az eredmény, rengeteg új haj, erős, fényes hajszálak, végre csillog a hajam és nem a zsírtól, hanem az erőtől! Nem töredezik, könnyen fésülhető és szépen göndörödő. ?

Mit is csinálok?

? Nálam ez vasárnapi rutin, de bármelyik nap elvégezhető. Heti 1x elég olajozni, akkor is, ha egy héten többször mosunk hajat. Az olajat egy hőálló kis üvegben, vagy kávés pohárban vízfürdőn felmelegítem. Többen kérdeztétek, hogy ezt, hogy csinálom. Egy kis lábosban, vagy egy salátás tálba a vízforralóból öntök forró vizet. A kávés pohárban lévő olajat belehelyezem ebbe a kis tálba és mire kimondom, már meg is melegedett az olaj. Ezután a tenyerembe öntögetve az egész hajas fejbőrömre körkörös hajmosó mozdulatokkal felviszem az olajat.? Majd mikor ez meg van a maradék olajat eloszlatom a hajvégeken. Majd felcsatolom a hajam és mehetnek a napi teendők. Minimum 10 percig kell rajta hagyni, de én egész nap fent hagyom, ugyanis a hajam beszívja az olajat, nem csöpög, nem csurog. Ha kevés időd van, akkor hagyd rajta csak 10 percig, de ha teheted, akkor hagyd rajta minél tovább! A brahmi kapszulát napi szinten szedem 2 kapszulát. Egyrészt a hajápolás, másrészt a bőrápolás a belső fiatalítás miatt. Ugyanis a brahmi egy nagyon jó öregedésgátló, ránctalanító növény is! ?

? A lemosásnak is nagyon egyszerű a technikája. Elsőként a csatot kivéve, kifésülöm a hajam, úgy, hogy előre hajtom a fejem és a hajtövétől a végéig többször átfésülöm a hajam, majd ?visszahajtom a fejem és innen is többször átfésülöm. Mielőtt besamponoznám, elárulom, hogy a Holistic Essentials samponban megtalálható a brahmin és amlán kívül a kedvenc virágom a frangipáni, ami szintén nyugtató, sebgyógyító hatású és tengeri sót is tartalmaz a sampon, igen habzó és isteni állagú, illatú. Tehát mielőtt besamponozom a hajam, még előtte nem forró, de meleg vízzel 3-4 percig locsolom a hajam és kimosom belőle vízzel az olajat. ?
Majd ezt követően samponozom és kétszer átmosom. Majd bő vízzel lemosom. Turbánt készítve a fejem tetejére, hagyom, hogy a hajam szárazzá váljon, hogy ne csöpögjön a víz belőle. NEM HASZNÁLOK HAJBALZSAMOT. Ugyanis nem kell! Ezután szépen formázható a haj, de mivel az enyém göndör, nyáron magától szárad, télen átszárítom. ?

? Havonta 1x-2x, még az olajozás előtt felteszem a hajmaszkot is, aminek az alkalmazásáról egy másik posztban írok! ?

? Végre elértem azt, hogy nem hullik, nem száraz és nem töredezik a hajam és nem viszket a fejbőröm, annak ellenére, hogy festetem a hajam továbbra is. ?

? A hajápolási rutinról és bővebb információkról a hajápolásról hamarosan egy videót is teszek fel a youtube csatornámra.?

? Hajápoló termékeinket eléred a webshopon! www.ayurvedacenter.hu oldalon. ?

? Kérdéseitekkel keressetek bátran hétköznap telefonon vagy emailben, messengeren, üzenetben stb. ?
? Kövessetek az instagramon is! ?

❤️ Szép hétvégét! Mónika ❤️