Mindnyájan másként reagálunk a kihívásokra. A jelenlegi helyzetben sokan pánikba esnek, vagy különböző eszközökhöz nyúlnak, hogy a stressz okozta megterhelést enyhítsék!

Az ayurvéda 5000 éves tudománya is kínál megoldásokat ezekre a helyzetekre.

A nyugati orvostudományban van egy kifejezés, hogy pszicho- neuro-immunológia ( PNI), amely tudomány a stressz immunrendszerre kiható következményit vizsgálja.

Az Ayurvéda számára ez a tudomány nem ismeretlen. Bármilyen hatás, ami éri az agyat az kihatással van a testre ezáltal veszélyeztetve az immunrendszert. Ennek oka a mentális egyensúly zavara és a negatív hozzáállás.

Betegség akkor jelentkezik ha a tridosha felborul. Ebben az esetben mindenféle gyógyszer amihez nyúlunk károsítja a szervezetet még akkor is ha pillanatnyilag hatásosnak bizonyul. 

Magyarázata, hogy ha a tridosha egyensúlyban van, akkor a testet nem tudja megbetegíteni semmilyen fertőzés. 

Az immunrendszer megerősítéséhez a legelső lépés, hogy lelkünket kell megerősíteni. Aki lehangolt, letargikus, depressziós állapotban van, sokkal sebezhetőbb és fogékonyabbá válik a betegségek kialakulására. 

Ide tartozik a visszafolytott indulatok is, a harag, a negatív érzelmek. Itt jegyezném meg, hogy ami körülöttünk zajlik a világban mostanában az emberek egymás iránti gyűlölete, haragja, a kegyelem, a szeretet és megbocsátás hiánya az ami világ szinten betegít. A Földanya egy ideje jelzi már, hogy elég, nem véletlen a sok tűz, árvíz, hurrikán. 

Az ayurvédában van egy elv, miszerint ami kint az bent, ami lent az fent, ami nagyban az kicsiben ez a PINDA-BRAHMA alapelv. Tehát ami a külvilágban jelen van, az bennünk is jelen van, tehát a testünk mint egy kis Univerzum úgy kell elképzelnünk. Ide tartoznak a gondolataink is, tehát minden ami a tudatunkban megjelenik az hatással van a testünkre is. Az Öt elem amely az Univerzumot felépíti, úgy építi fel a testünket is.Éter, Levegő, Tűz, Víz, Föld.

Tehát minden ami a Világegyetemet működteti, az működtet minket is az ember elméjét és a fizikai testét egyaránt. Éppen ezért ami a tudatunkban megjelenik, az kihatással van a testünkre is. Ilyenek pl. a félelmek, harag, indulatok, a szeretet, a megbocsátás, a könyörületesség.

Az ayurvéda tanításában az ember akkor képes testileg, lekileg harmóniában élni, ha tanulás révén egyre feljebb halad az evolúció ranglétráján, mert csak akkor tud mentesülni a képzetei következményeitől és tudatosan megteremti a gondolatait vagyis törekszik gondolatait a szeretet, a hála felé irányítani.

Egy jó megközelítés, miszerint az embernek meg kell próbálnia harmóniában élni a természettel, amit az ayurvéda ősi elveinek követésével el is érhetünk. 

Az ayurvéda nem hisz a nyugatókban, a depresszió elleni szerekben,sokkal inkább ajánlja a meditációt, a jógát, a csoportos terápiákat, gyógynövényeket. 

Különböző kúrákat alkalmazva segítségünkre lehet. Ilyen pl. a hangterápia, azaz a Manthra karma.
Úgy tartja, hogy a mantra megvéd minket, ezért gyógyulást segítő szavakat énekelnek, ezáltal pozitív gondolatok rezgéseit juttatva a betegekhez.

Amire most nagy szükségünk is van, hiszen most nagy szükségünk van a gyógyító rezgésekre. 

Holnap hozok még további terápiákat.

Ma egy csodák csodája mantrát hoztam, hogy ezzel is küldjük az Univerzumba a gyógyító rezgéseket. 

Kérlek oszd meg, hogy minél többen együtt rezeghessünk!

A mantra szövege:
Ardas Bahee, Amar Das Guru, Amar Das Guru, Ardas Bahee. Ram Das Guru, Ram Das Guru, Ram Das Guru, Sachee Sahee”

Amikor énekelsz tedd fel a kezed a gyorsabb zenei résznél és tárd ki a karjaid! 

Szeretettel: Mónika