Ma egy történetet osztok meg, ami nem másról szól, mint a Rasayana-ról, ami fiatalító kúrát jelent és a Chawanprash-ról, ami pedig egy több ezer éves tradicionális gyógynövényekből összeállított dzsem.

A rasayana egy élénkítő kúra, ami jó hatással van a memóriára és az immunrendszerre is és jó hatással van az életerő serkentésére is.

A Chawanprash egy Chawan nevű férfiról kapta a nevét, aki nagyon idős ember volt, de még egyszer az életében erőssé és fiatallá vált az elveinek köszönhetően.

A legendák szerint Chawan feleségül vett egy nagyon fiatal és gyönyörű hercegnőt, viszont később feleszmélt, hogy Ő a kora miatt teher lenne a hercegnő számára, így segítségért rohant. Orvosokkal találkozott, akik gyógynövényeket dolgoztak fel, és készítettek a férfinak egy keveréket.

Ettől a keveréktől a férfi újra fiatal és erős lett.

Ezt a keveréket nevezzük Chawanprash-nak.

A Chawanprash-t évszázadokon keresztül használták Indiában és ezen évek alatt a keverék több mint 47 féle összetevőt tartalmaz. A legfontosabb összetevője az Amla azaz az indiai egres ami egy kíváló C vitamin forrás, antioxidáns. A keverék köztudottan jó az immunrendszer erősítésére.

Különböző gyógynövényekből, gyümölcsökből és fűszerekből készül, amik képesek harcolni a testben lévő méreganyagok ellen.

Röviden, a Chyawanprash egy ayurvédikus gyógykeverék, melynek nagyon magas a C vitamin tartalma és segít az immunrendszer erősítésében, ezen kívül segíti a testet megvédeni a különböző betegségek, fertőzések, láz és megfázás ellen a mindennapokban. Fiatalítja az elmét és a testet,és ez a legjobb módszer a stressz leküzdésének érdekében. Minden korosztály és nem számára ajánlott.

Ez a csoda keverék nem csak jó és egészséges, hanem még az íze is fantasztikus!

Az indiai egres:

Az Amla vagy az indiai egres, mint a legfontosabb összetevője a dzsemnek, mely rendkívűl ajánlott az egészséges test érdekében.

Az egres leve közel 30x több C vitamint tartalmazz mint egy narancs. A gyümölcs tartalmaz rostokat, fehérjéket, szénhidrátokat és ásványi anyagokat mint például kalcium, vas és C vitamin.

Rasayanaként is használták, hogy megelőzzék az öregedést, és táplálja a szemeket és erősítő védelmet nyújtson a haj számára.

Szív problémákra nagyon ajánlott.

Frissíti és javítja az intelligenciát és a memóriát.

Az Ayurveda Pura Chawanprash számos tanulmányozás után kapta meg a legjobb antioxidáns forrás jelzőt, ezzel együtt a legkíválóbb Chawanprash díját is elnyerte az Egyesült Királyságban!

Hatásai:

 

Emésztőrendszer:

Chyawanprash segít az emésztésben és a hányinger megelőzésében.

Összetevők mint az amla vagy a fahéj segítenek leküzdeni a hyperaciditást és a diszpepsziát.

Immunrendszer:

A magas C vitamin forrásának köszönhetően, a Chyawanprash egy nagyon jó keverék az immunrendszer erősítéséhez és különböző náthák, betegségek leküzdéséhez.

Agy és szív:

Az Amla nagyon jól stimulálja a szívet és annak keringését.

A Chyawanprash táplálja az agy sejteket és javítja az intelligenciát és a memóriát.

Nyugtató hatással is rendelkezik, így kiváló a stressz megelőzésében.

Légzési rendszer:

A Chyawanprash táplálja a légzés működésének a funkcióját, mégpedig úgy, hogy egy tápláló egyensúlyt hoz létre és stimulálja a metabolizmust.

Megfázások, köhögések ellen kiváló

Segít az asztma megelőzésében.

Haj, bőr, csontok és fogak:

A Chyawanprash segít a bőr rugalmasságának megörzésében, és segít megelőzni a fertőzéseket.

Erősiti a haj növekedést és segít a kalciumot a csontokba és fogakba juttatni.

Chyawanprash mint máj tisztitó:

Chyawanprash nagyon jó tisztitó effektussal rendelkezik a máj részére és a vér tisztításában egyaránt.

Hatása a Doshákra:

Segít egyensúlyban tartani mindhárom Doshát. Vata-Pitta-Kapha

Különösen jó hatással van a Kaphára, mégpedig segíti az immunrendszert és e mellett még igen fontos szerepet játszik a test stabilizálásában is.

Ez a formula az összes Doshának tökéletes az év minden napján!

Hogyan használjuk a Chyawanprasht?

A keveréknek édes és savanyú íze van és dzsem állaggal rendelkezik. Tradicionálisan 1 kávéskanál keveréket kell összekeverni egy pohár meleg tejjel napi egyszer. Lehet csak magában is a keveréket használni. A dzsem állagának köszönhetően kenyérre, piritósra is lehet kenni.