failed to copy /home/ayurved2/public_html/wp-content/plugins/divicommerce//single-product.php to /home/ayurved2/public_html/wp-content/themes/Divi/single-product.php...

Ayurvédikus táplálkozás, az immunrendszer erősítése 4 rész.

Amikor a szervezetbe belép egy kórokozó a testben azonnal aktiválódnak a védelmi mechanizmusok. A szervezet azonnal harcolni kezd az idegen elemmel és megpróbálja semlegesíteni a kórokozó toxikus azaz a mérgező hatását éselkezdi a gyógyító választ küldeni a károsodás helyrehozására.

Ha az immunrendszer erős, akkor kevesebb pusztítást tud okozni, viszont egy gyenge immunrendszer esetén akár végzetes is lehet.

 

AZ ELSŐ SZÁMÚ VÉDELMI MECHANIZMUS, HA MOST MINDENKI OTTHON MARAD, EZZEL IS ELKERÜLVE AZ ESETLEGES MEGFERTŐZŐDÉS VESZÉLYÉT!

 Az ayurvédikus táplálkozást követve a szervezet az immunrendszer védelme érdekében megosztok néhány információt!

Sokan rohamozzák az üzleteket és csupa tartós, hosszú szavatosságú, konzerveket és élelmiszereket vásárolnak fel. Egy jó listával, egy tudatos előre tervezett bevásárlással 2-3 hétig is el tudunk lenni anélkül, hogy bármi is tönkremenne.

A kenyér és egyéb pékárú házilag elkészítve még unaloműzőnek is jó, nem is beszélve arról, hogy mennyivel finomabb! Ebben az esetben sokkal kevesebbet eszünk belőle, annál is inkább, mert laktatóbb is.

De mit ajánl az ayurvéda mit együnk, mit érdemes elhagyni?

Az étkezésünkbe emeljük meg a zöldség és gyümölcsök fogyasztását. Kezdjünk egyszerű leveseket, párolt zöldségeket készíteni.

Tartozkodjunk a konzervektől, most csökkentsük a túlzott nyers zöldség fogyasztását, helyette enyhén megpárolva együk. Kerüljük a túlzott hús, hal és tojás fogyasztását, illetve a nehezen emészthető krémes és sajtos ételektől.

Az ayurvédikus étrendben egyébként sem javasolt a hús és a hal fogyasztása a tejtermékekkel, mert a tejfélék nehezen emészthetőek a szervezet számára.

Bátran fogyasszunk sok nyers gyümölcsöt, de alaposan mossuk meg!

Kifejezetten ajánlott a fűszerek gazdag használata, melyek tisztítják a bélrendszert, ezáltal is védelmet adva az immunrendszer számára, elősegíti a méreganyagok távozását.

Ilyen fűszerek pl, a kurkuma, fekete bors, bazsalikom, fokhagyma, kömény, oregánó, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, gyömbér. De bátran fogyszthatjuk a csípős ízeket is.

Válasszuk a frissen főtt ételek fogyasztását, javasolt napi egyszer főtt étel fogysztása. Kerüljük a fagyasztott, hideg ételek fogysztását és a joghurtot.  Tartozkodjunk az erjesztett ételektől a szénsavas italoktól és a túlzott alkohol fogysztástól. 

Tanácsos a vizet forralni és lehűteni, úgy inni, vagy pedig langyosan fogyasztani, ugyanis segíti az emésztést és ezáltal segíti a toxinok eltávolítását a szervezetből. 

Kerüljük a túlzott nassolást, csak akkor együnk ha éhesek vagyunk. 

Tehát az étkezés tekintetében legyen megfelelő mennyiségű gabona, gyümölcs, zöldség, nagyon jó a dió és a sárgaborsó, lencse is. 

Minden nap mozgassuk át testünket, végezzünk nyújtásokat, légzéseket, jógát. Ideális a váltott orrlyukú légzés. 

Az elme elcsendesítésére, a stressz és a feszültségek oldására a mozgás, a nyújtás és levegő ,mellett még erősen javasolt a napi rendszeres meditáció is. 

Ügyeljünk az alvás és ébren lét ritmusára is, hogy ebben a helyzetben ne tolódjon el nagyon a napi ritmus, kerüljük a délutáni szunyókálást, mert megzavarja a szervezet biológiai óráját. 

Egy finom zöldséges egytálétel elkészítése nem is tart sokáig,persze a kreativitásunkat nyugodtan kiélhetjük a fűszerek és zöldségek választásával, a lényeg, hogy az elfogyasztásukat tekintve,semmit ne vigyünk túlzásba!

Erről eszembe jut, mikor idősebb emberekkel beszélek, hogy el szokták mesélni, hogy náluk régebben és akár még ma is a hús csak hétvégén került az asztalra, voltak tipikus főzelék, tészta napok és sosem volt a szendvics roskadásig megrakva. Legfőképp nem tarósított szalámikkal nem! Viszont mindig volt hagyma, ami védte a szervezetet. Amikor ezekről beszélünk, az is mindig elhangzik, hogy szinte sosem voltak betegek!

Az ayurvédában az időskori gondozásnak is fontos szerepe van, ne hanyagoljuk el Őket!

Hívjátok fel idős rokonaitokat és engedjétek mesélni Őket, mert sok érdekes és izgalmas történetük van, ami hidd el a javadra válik!

Én személy szerint tisztelem és szeretem az idős embereket és becsülöm a szorgalmukat, mikor a nyári 40 fokban is befőznek, elraknak, áplják, gondozzák a kertet, ahelyett, hogy a bevásárló központ hűsítő klimatizált helyíségeiben a mirelit hűtőből vennék meg zöldségeket és gyümölcsöket.

Nincs is annál jobb, mikor a friss darált zöldség és a nyár ízeit hozó baracklekvár lekerül a polcról és egy finom leves és házi sütemény elfogyasztása közben hallgathatjuk nagyanyáink történeteit.

Legyünk egészségesek és boldogan aktívak!

 

Szeretettel:

Mónika