Tudtad, hogy az Ayurvéda nem csak masszázs, hanem egy komplett életmódrendszer?

Szeretném megismertetni, hogy miért is nevezik az élet tudományának.

Az Ayurvéda Ayu= élet, Véda= tudás, egy Indiából származó ősi hagyományokkal bíró tudomány, melynek alapja a természetes gyógymódokon alapul. Több mint 5000 éves múltra tekint vissza.

Az Ayurvéda a legősibb gyógyító tudomány, mely az írás megjelenése előtt szellemi tradíciók részét képezték. Nem egy módszer, hanem egy olyan filozófia, mely a testi és szellemi problémák gyógyítást személyreszabottan végzi. Éppen ezért nem sémák alapján, hanem a testi és lelki alkatot, a személyiséget, az ember életmódját, tudati képzeteket, vagyis a félelmeket, vágyakat vizsgálja. Így a gyógyítás is személyreszabottan történik, ezért Holisztikus tudomány, vagyis minden betegség és minden ami testi tüneteket okoz, legyen akár alkat is, azt a tudati okokra vezeti vissza. Ilyen tudati ok lehet az erős félelem, vagy be nem töltött erős vágy.

A gyógyításhoz gyógynövény kivonatokat, a masszázshoz, fürdőzéshez, inhaláláshoz, az emberi test megtisztításához illatos olajokat használ. A szent növényként tisztelt Tulsi vagyis szent bazsalikomnak nagy gyógyító erőt tulajdonítanak. I.e 1500 körül jelent meg az Ayurvéda első alapműve a Csaraka Szamita, melyet még ma is használnak. Az elmúlt három évezred alatt, sokat fejlődött, de az alapjai változatlanok maradtak.

A legtöbb eredeti írásos emlék az Ayurvéda tudományából maradtak fent,amit a mai napig is használnak. A legnagyobb hangsúlyt a betegség megelőzésére, prevencióra fekteti. Célja az egészség megörzése és a betegségek kezelése. A betegségeket okozó tudati blokkok feloldására nagy hangsúlyt fektet és a gyógyítás alapja az Ayurvédikus személyiség analízis. A kezelésekhez természetes alapanyagú készítményeket alkalmaz, pl. gyógynövények, hidegensajtolt gyógynövényes olajok, és ásványi anyagok.

Gyógyító terápiái a meditáció, jóga, a masszázs és méregtelenító eljárások, szintén személyreszabottan a személyiségtípust figyelembe véve. Alapfilozófiája az öt elemre épül, ÉTER, LEVEGŐ, TŰZ, VÍZ, FÖLD. Tanai szerint minden testi és lelki funkciót, három hatóerő, vagy más néven Dosha írányít. VATA, PITTA, KAPHA